Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Nemoci kůže

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Nemoci kůže

Kůže je jediná část těla, která je přímo vystavena účinkům prostředí.Důsledkem toho je, že na ni stále utočí choroboplodné zárodky a chemické látky, vliv má také počasí. Kožní nemoci a problémy jsou celkem běžné a zřídka kdy bývají závažné.
Jak víte kůže je vybavena potními a mazovými žlázami, které se snadno zanesou a bývají náchylné k napadení choroboplodnými zárodky. Vznikne tak zánět, který se projeví zarudnutím a otokem, a často se v oblasti postižení kůže objeví vystouplý útvar. Erupce kůže se běžně nazývají pupínky, což mohou být puchýřky, neštovičky, hrbolky, šupinky či vřed. Potní žláza zanesena nečistotami způsobuje typ zánětu nazývaný potničky. Zanesení mazových žláz způsobuje akné.

Mikrobiální infekce

Mikrobiální bakterie a plísně mohou způsobit kožní onemocněni a to například, když se řízneme,škrábneme nebo poraníme, nebo když je kůže vyschlá následkem nějaké nemoci.
Dermatofytóza neboli lišej je snad nejběžnější plísňová infekce. Napadá kůži na temeni hlavy, v tříslech, na genitáliích a na chodidlech, kde bývá nazývána „atletická noha“. Lišej způsobuje popraskání kůže, její mokvání a doprovází ho řada nepříjemných pocitů. K nejběžnějším virovým kožním nemocím patří bradavice. Mohou mít nejrůznější tvaru a mohou být různě velké. Můžeme je prakticky nalézt na kterémkoli místě lidského těla, dokonce i pod nehty. V některých případech je tělo schopno bradavice odstranit v opačném případě musejí být bradavice odstraněny chirurgicky.

Nemoci z nedostatku

Pro zdravý vývoj potřebuje kůže vitamín C a vápník. Nedostatek vitamínu C způsobuje kurděje, při kterých krev prosakuje z kapilár, takže kůže pak vypadá, jako by byla samá modřina. Nedostatek vápníku se projevuje na nehtech, a to tak že se začnou lámat a objeví se na nich skvrny. Nedostatkem niacinu vzniká nemoc jménem pelagra, při které kůže ztmavne a zanítí se.

Svědění

Svědění kůže může být vyvoláno jakýmkoliv podrážděním kůže. Nicméně jednou z nejčastějších příčin je přímý kontakt s nějakou rostlinou, štípnutí hmyzem nebo kousnutí zvířetem. Štípnutí od včely, vosy a sršně stejně jako kousnutí pavoukem způsobuje často značné napuchnutí postiženého místa a občas může způsobit i smrtelnou alergickou reakci. Na kůži či vlasech se mohou držet klíšťata, vši, roztoči a blechy, jejichž kousnutí způsobuje kromě jiného značné svědění. Jestliže si člověk napadené místo rozškrábe, může si tím přivodit zánět kůže.

Alergie

Zhruba každý desátý člověk je citlivý na určité látky a reaguje na ně například tak, že mu začne téct z nosu, osype se nebo má problémy s dýcháním. Alergie projevující se na kůži se nazývají dermatitidy. Běžnou formou u dětí je ekzém. Kůže svědí a zrudne a může začít šupinatět, mokvat či šupinatět. Psoriáza neboli lupénka je vrozenou formou dermatitidy. Projevuje se jako rudé fleky, na nichž se kůže rychle olupuje. Další alergickou nemocí je kopřivka, při níž zarudlé skvrny na kůži dosahují až velikosti podšálku.
Alergie mohou propuknout během pár minut po kontaktu s alergenem či po jeho požití. Reakce může trvat jednu či dvě hodiny, ale taky třeba několik dní. Projevy kožních alergií zmírňuje používání kortizonů a antihistaminových mastí či tablet.

Horko a chlad

V chladném počasí mohou začít svědět prsty u nohou i rukou a mohou se na nich objevit skvrny připomínající modřiny. To je kožní porucha zvaná oznobenina čili chronická omrzlina. Většinou si ji zaviníme tím, že zmrzlé ruce nebo nohy rychle zahřejeme třeba v přímém kontaktu s ohněm. Krev pak prosákne ze žil pod kůží do okolních tkání. Ve velmi chladném počasí se mohou krevní vlásečnice zúžit natolik, že krev úplně přestane proudit do prstů u nohou či rukou. Výsledkem je omrzlina což je vlastně zčernání a odumření postižené tkáně.Je to běžný jev u horolezců a polárních cestovatelů.
Vystavování kůže slunečnímu záření není o mnoho příznivější, než extremní chlad. Sluneční paprsky kůži zahřívají a působí na ni ultrafialovým zářením. Pigment melanin obsažený v kůži za normálních okolností oběma účinkům brání. Ale jestliže člověk vystavuje kůži slunečnímu záření příliš dlouho, kůže nejdřív zrudne, potom se na ní vytvoří puchýře a pak se začne olupovat. Vypadá to tak, jako by kůže byla spálená skutečným ohněm či popálena nějakou chemikálií. Stálé vystavování kůže slunečním paprskům způsobuje její vysoušení a nakonec tvorbu vrásek. Nadměrné sluneční záření může způsobit dokonce rakovinu kůže.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT